storstädning av hela huset

Storstädning – Så städar du hela huset smart

Höststädning

Hittills har jag en gång om året genomfört vårstädning. Genom åren har jag skiftat så många av dessa sysslor till hösten. Det är helt enkelt mer logiskt för en storstädning av hemmet.

För de som har familj eller vänner över till lucia eller sportlov är hösten den perfekta tiden att dessa saker. Det kommer att se till att du har ett renare hem och att du inte skjuter upp saker till sista minuten. Det gör alla semesterperioder mycket mindre nervpåfrestande!

Storstädning av bostad

Tvätta mattorna

Enligt branschexperter bör du ha mattor professionellt rengjorda var 6-18 månader beroende på hur många som vistas i ditt hem. Om du gör det en gång om året är hösten den perfekta tiden. Dina mattor kommer att vara vackra för familjens samvaro och fester. Majoriteten av mattanrengöringsföretag erbjuder ett specialerbjudande när de kommer att komma tillbaka och ta itu med eventuella fläckar inom ett vist antal månader efter rengöringen. Om du städar under hösten och ett av barnen stänker sås på mattan vid jul omfattas du. Du bör också låta dem professionellt dammsuga mattan innan rengöring. De kan eliminera mycket mer smuts än din dammsugare kan.

Städa vinden

Så snart vädret svalnar är den bästa tiden att vara uppe på vinden och bli av med damm och mögel! Allt du behöver göra är att ta en damsugare upp till vinden, börja med tak, och arbeta dig nedåt. Om du aldrig har varit på vinden eller helt enkelt inte vill göra det här projektet själv (vissa vindar innebära vissa osäkra manövrering), är det möjligt att anlita någon att göra det åt dig. Fördelen är att du kommer att öka kvaliteten på luften inne i hela huset. Dessutom har du också en ren plats för förvaring. Se till att använda en ansiktsmask och skyddsglasögon, speciellt om du aldrig har rengjorts din vind. Du kommer att producera en hel del dammoln som flyter runt där uppe! Leta efter fuktiga ställen som orsakas av taket läcker.

Rengör lampor och armaturer

Början av hösten är den bästa tiden att rengöra upp lamporna, lampetter och dimmers. Kanske du kommer att ha folk över för högtiderna som kommer och låt oss inse det – det är den gången du ser exakt hur snuskig dina lampor är! Den enklaste metoden för att rengöra en lampa är att lämna den där den är. Ta isär lampan skapar ett mycket större jobb, och du kanske inte vet hur man sätter ihop den igen! Skaffa dig en pall eller en stege och rengör med en fuktig trasa. Ytterligare en metod är att använda två bomullshandskar – en besprutas med fönsterputs och en torr.

Gardiner

Läs märkningen på dina gardiner, använd milt tvättmedel och låt dem hänga torka. Om de är endast kemtvätt, inte ta några chanser, lämna in dem för att rengöras.

Ugn

Du har troligtvis gjort detta när det behövs men detta är en utmärkt tid för dig att göra en grundlig rengöring av ugnen, särskilt om du laga mat och baka en hel del under helgdagarna. Använd en sprayrenare och låt det sitta över natten. Torka rent på morgonen. Om du börjar med en ren ugn kommer att göra det mycket lättare att rengöra den efter matlagningen.

Kyl och frys

Detta är det dags att göra en grundlig rengöring där du tar ut allt och rengöra hyllor och lådor. Det tar inte lång nog för att oroa sig för att någon mat förstörs om du bara göra det i ett svep! Använd ett antibakteriellt rengöringsmedel och torka av hyllorna. Ta lådorna ut och tvätta dem i diskhon. När du är klar med dessa två uppgifter, ta allt ur frysen och lägg det åt sidan av diskbänken. Använd samma antibakteriella rengöringsmedel för att torka av alla ytor. Om du har ett isfack, tvätta dem i den översta hyllan i diskmaskinen eller låt dem ligga i blöt i diskhon.